poniedziałek, 14 stycznia 2013

Harrachov

Wracając ze Świeradowa Zdroju warto pojechać do naszych sąsiadów Czechów do Harrachova, miasta zimowych i letnich sportów, świetnego kurortu narciarskiego. Harrachov to miejsce wielbicieli skoków narciarskich, a także dobrej czeskiej kuchni. Tradycyjna kuchnia czeska jest niezwykle smaczna i prosta, a w połączaniu z ciemnym piwem czy regionalnymi nalewkami daje niepowtarzalny smak! Koniecznie znajdźcie przytulną, małą knajpkę i zamówcie pieczony ser lub knedliki z dobrym mięskiem. Poezja smaku. Polecam niewielką restauracyjkę w Harrachovie - GRIZZLY. Prowadzi ją miła Pani, karta dań w mądry i rozsądny sposób napisana, a ceny przystępne, duże porcje i przede wszystkim smaczne! Z Czech przywieźcie sobie koniecznie czekoladę Studencką :) Smakiem przewyższa moim zdaniem Milkę jak nic :)
kompleks skoczni narciarskich
Harrachov położony jest przy drodze prowadzącej do  stolicy Czech: Pragi. Warto przespacerować się uliczkami tego miasta, a przede wszystkim zobaczyć kompleks skoczni narciarskich, który znajduje się na zboczu Czarciej Góry (punkty konstrukcyjne K-90, K-120 i skocznia mamucia K-185). Zimą możemy obejrzeć zmagania najlepszych skoczków w Pucharze Świata.
Wodospad Mumlavy
Przepięknym miejscem w zaciszu przyrody jest Wodospad Mumlavy. Od centrum ok 35 min. dogi. Do celu doprowadzą Was drogowskazy, trasa łatwa i przyjemna, a wodospad robi wrażenie. Propozycje wycieczek znajdziecie na oficjalnej stronie miasta http://www.harrachov.cz/pesi-turistika-pl.asp Czasem stronka nie jest uaktualniana, ale podane są miejsca do których warto się udać, więc kupujcie mapy i w drogę.
Koniecznie zostańcie kilka dni w Harachovie, przynajmniej trzy, by zwiedzić Browar, Hutę Szkła czy Muzeum Narciarstwa, Muzeum Górnictwa. (http://www.harrachov.cz/turistika-pl.asp)
Malownicza rzeka u ujścia wodospadu

Zimą proponuję jazdę na nartach, świetne stoki, ceny niższe niż w Szklarskiej Porębie, a latem wycieckzi rowerowe. Sport to zdrowie!

(noclegi, zdjęcia, mapy, informacje dla turystów)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz